vineri, 11 octombrie 2013

Alergare minut cu minut (sau mai bine km cu km)


Reporter special: Eu

Buna dimineata stimati obsedati de alergare si nu numai. Ne aflam in Piata Constitutiei unde este o vreme ideala pentru alergat.




Ne despart doar 3 minute de startul celei de-a sasea editii a Maratonului International Bucuresti.

Nume grele sa afla printre noi, sa-i amintim doar pe Narcis cu un PB de 3:08 care trage azi la un 3:05, Paul cu un PB de 4:12 care va scoate sigur sub 4 ore, Petrica, new entry, care va trage direct si spectaculos la un 3:45 in primul sau maraton. Da, iata apare si Ilie Rosu cu eternele lui steaguri. Andrei Rosu e prezent de asemenea, imi spune pe nume, e scris pe numar, nu conteaza, ii multumesc. Ne face si o poza.
Sa le uram tuturor succes, 3,2,1 start. Cursa a inceput, Narcis evident e in fata, nu se mai vede, Paul nicaieri, eu cu Petrica incepem alergarea, Petrica vrea sa faca pipi, dispare, apare in 2 minute iar langa mine, a hotarat, se va tine toata cursa. Incerc sa ma apropii de paceul propus pe prima parte, 5:30, e aglomeratie mare, ne oprim. Ceva e ciudat, da, da, coridoarele sunt mult mai inguste, cam jumatate fata de anul trecut. Nu-i nimic, incepem sa alergam.
Km 1, puls bun pace bun, Petrica incepe sa accelereze, se duce spre 5:15, eram sigur, du-te prietene, sper sa nu te culeg de pe drum mai incolo. Pacerii de 4:00 sunt mult in fata, nicio problema, ma lupt doar cu timpul meu net. Ne trebuie sub 4h, atat. Ma intersectez cu Paul, e deja la 500m in fata, cred ca a sarit gardul intr-un sector din fata la start.
Km 3, ajung pacerii de 4:00. Ma simt foarte bine, la un pace ceva mai rapid decat planificat, am 5:25-27 vreau sa o tin tot asa. Schimb doua vorbe cu Andrei apoi depasesc pacerii pastrand ritmul constant. Dupa 500m ma ajung iar din urma, hmm asta nu e ritm de 5:38, al lor. Ma forteaza sa cresc si eu ritmul, nu e bine. Ce sa fac? Ah, in sfarsit o lasa mai incet, la fel si eu. Vad multa lume infofolita, ce-o fi in capul lor?
Ma doare un pic genunchiul drept, zona it band, problema veche, masez putin piciorul din alergare, o sa treaca, trebuie sa treaca. Cu aductorul stang vad ca e bine, m-am speriat degeaba de accidentari, ca deobicei.
Km 5, Petrica e in fata, il vad cum se indeparteaza cu inconfundabilul lui stil kamikaze. Sper sa il tina. Sunt calm, ceasul imi arata un pace mediu de 5:27, puls in jur de 150, asta sa fie pana la km 32. Punct de hidratare, strig sticla, sticla, iau o sticla o beau jumate. Intram pe B-dul Basarabiei, ma ajunge Mos ??, il stiu, imi scapa numele, e la categoria 61-65, hmm nu aleagra cam repede?
Km 7, ma interesectez cu Paul apoi cu Petrica. Hai Petrica, il ajungi pe Paul, baga mare. Se intoarce la Diham. Stimati alergatori, veste buna, traseul si-a revenit si s-a repozitionat intoarcerea, deci nu vom avea ultra azi. Alerg in jurul stadionului, paceul creste pe ceas desi alerg la fel, sateliti prosti. Sau ceas prost.
Km 10, iau un gel, ajung la hidratare, strig sticla, sticla, iau o sticla o beau jumate. Aglomeratie mare pe traseu, stafeta, semi, toate lumea pare proaspata, bravo!
Km 14 stimati alergatori, ajung iar in zona de start, aici e cea mai mare concentratie de sustinatori, energia creste, viteza creste, nu, nu e bine sa ma ia valul, ma fortez sa alerg la acelasi pace, ramane 5:27 asadar.
Km 15, Petrica l-a ajuns pe Paul din urma si alearga impreuna in ritm de semi, iata ca se poate!
Km 16, ajung la deal, nu mi se pare nicun deal de data asta, trebuie ca e de bine. Se apropie intoarcerea, unde este intoarcerea, emotii mari, super, e repozitionata si ea asa cum trebuie, deci traseu standard azi.
Km 19, intorc la Eroilor, mergatorii de la semi tot mai multi, been here done that, ce chin a fost la semiul din mai 2012. Gel, sticla, sticla, luat sticla, baut jumatate.
Km 21, intram in piata Constitutiei stimati obsedati, multimea e in delir, e finalul de la semi, incurajari de peste tot, sunt directionat in dreapta, trec de marcajul de semi si... liniste ... spatiu ... strada libera. Nu mai e nimeni pe traseu, in jur e numai pace. A inceput alta cursa, cu noi "astia buni" cum eronat imi place sa cred.
Mic checkout la jumatatea traseului: pace mediu 5:27, puls 155, mai bine decat planificat. Nicio durere semnificativa. Doamne ajuta.
Ma intersectez cu Paul si Petrica, cronometrez pentru prima oara la cat sunt in urma, 5 minute, la revedere, nu-i mai ajung, voi tine de plan in continuare.
Km 25, iau 2 bucatele de glucoza
Km 26, 5:14 pace pe acest kilometru, n-are cum, gps idiot. Ma intersectez cu Narcis, pare putin obosit, ma intreaba daca sunt in grafic, sunt, chiar un pic mai bine. Nu-l mai intreb nimic, nu am timp, alearga prea repede.
Km 27, ma intersectez cu Claudiu Craciunica, pare obosit, spune ca nu e in grafic, e deprimat, imi pare rau. Ii arat si lui degetul (cel mare, la ce naiba va ganditi) si alerg mai departe. Iar ii vad pe Petrica si Paul, le strig ca mi s-a stricat ceasul, ca ei merg prea repede, ca n-o sa mai poata etc, rad de mine.
Km 28, cursa intra iar in jurul stadionului, Ilie Rosu cu steagurile lui e in fata apropape la un km, merge cam repede azi, le-o fi folosit ca panze sau cum?
Km 31, il ajung pe Ilie Rosu, il intreb daca merge treaba, merge spune, asa zic si eu, pare in regula omu'. Intru in Piata Muncii, il ajung din urma pe un baiat care ma intrecuse la sprint la Crosul Padurii si la RTR. Merge, ii zic hai ma, se apuca sa alerge iar, il las in alergare. Hidratare, sticla, sticla, iau o sticla beau jumate. Cu un gel inainte.
Km 32, incepe o noua cursa pentru mine, maresc ritmul, incerc sa ma mentin in jur de 5:20, pulsul sare de 160 dar ramane sub 165, sunt un pic peste lactate threshold, trebuie sa fie ok pt inca 10km. Il vad pe Lixandru Daniel, se costumeaza in cosar si o ia la picior.
Km 35, trei bucatele de glucoza. Cursa ajunge in Piata Constitutiei, incurajari de peste tot, il vad pe Adrian Mila, ma vede si el in ultimul moment si ridica tonul incurajarilor, cotesc dreapta in viteza, multa lume, atmosfera foarte frumoasa, imi place. Pe Splai, il vad pe Petrica ramas in urma lui Paul care alearga ca un nebun. A ramas Petrica fara benzina? Sa speram ca nu.
Km 36, intorc la Unirii si le vad pe fetele mele. Maria imi paseaza sticla cu apa si miere, Tea striga in continuu "hai tati", prind viteza, vine dealul, care deal, nu mai ma opresc la hidratare, am apa cu miere, ma intersectez cu Paul si Petrica, prind viteza. Incep sa intrec tot mai multi concurenti, taxa isi merita banii, ma simt bine,
Km 40, scad un pic ritmul spre 5:40, ce se intampla, nu mai pot oare? Fortez, ma mentin in zona 5:30, pulsul de apropie de 165, mai e un pic, nu conteaza. Incurajari frenetice la km 41, prind aripi chiar si fara Red bull, fortez pe final.
Km 42, alerg cu pace un pic sub 5, pulsul un pic peste 165, intru pe ultima linie dreapta, pe ceas maratonul s-a terminat, se vede linia de sosire, mentin ritmul, mai sunt 100m, un concurent trece de mine in sprint, sprintez si eu maxim, forteaza si el, iata finishul, terminam in acelasi timp. Foto finish? Ar fi culmea.

E gata, am terminat, puls maxim 172 din cauza sprintului, sunt ok, neacidentat, 3:52, PB. Imbunatatire de 27 minute.
Petrica e acolo, a terminat in 3:48, bravo!!! A rezistat pana in final, cine ar fi crezut?
Paul 3:47, foarte bun progres in ultimul an, felicitari.
Narcis 3:11 competitiv ca deobicei, in alta clasa, nicio surpriza, tine-o tot asa!
Ionut, cu care am alergat mult la RTR unde am terminat cu cateva minute inainte, a facut semi in 1:37 apoi a luat o pauza 15 minute si a continuat cu maraton in 3:50 cu tot cu pauza. Incredibil!
Apar tot mai multi cunoscuti, incep pozele de final in toate pozitiile.

Personajele principale



Stimati obsedati de alergare si nu numai, etapa s-a incheiat, va multumim pentru atentie, urmeaza Istanbul.
Petrica, ai legatura.




Poze:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202258752940702.1073741838.1546946455&type=1&l=c2b3593707

Rezultate:
Timp:3:52:36
Loc: 239(231 net)/685 open, 26(25 net)/66 M41-45




2 comentarii:

  1. Bravo măi băiete :)!

    Eu mă pun să ascult BUG Mafia - N-ai fost acolo :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru extraordinarul parcurs si program urmat ! Succes la Istanbul !

    RăspundețiȘtergere