joi, 27 februarie 2014

Ce inseamna un test de efort

Multi dintre cei ce fac efort regulat probabil ca stiu ce inseamna. In acelsi timp, din diverse discutii pe net si  nu numai am constatat ca exista foarte multe persoane care nu sunt complet lamurite asupra tuturor detaliilor.

Iata o descriere a testului efectuat de mine:

1.Masurare tensiune in repauz (mare in cazul meu, mi se intampla mereu, doar in cabinetul medicului, probabil sunt prea fricos. In continuare a evoluat ok la efort)

2.Electrocardiograma in repauz.

3.Test de spirometrie in repauz. Adica sufli intr-un aparat cam ca in alcooltest. Se analizeaza diversi parametrii ai capacitatii pulmonare.

4.Testul propriuzis de efort, daca medicul considera ca punctele 1-3 permit efectuarea lui.
Am efectuat un test pe banda de alergare, monitorizat cardio (EKG) si pulmonar (masca pe figura - pentru a masura volumul si proportia gazelor expirate/inspirate).
Atentie, am inteles ca la INMS, o cunostinta a efectuat un test de efort in care in care activitatea cardio a fost monitorizata doar ca si puls (cu centura). Acesta nu este un test de efort ok, unul dintre rolurile lui - cel mai important as zice - este de a detecta anomalii cardiace in regim de efort, lucru care nu se obtine riguros doar  masurand pulsul.
Profilul de efort a presupus, dupa o scurta perioada de mers usor, o inclinare a benzii concomitent cu o crestere a vitezei, in trepte.
Timpul total a depins in cazul meu numai de mine, adica am alergat pana cand am facut semn de oprire. Testul se poate opri oricand de catre medic.

 5. Rezultatele testului sunt prezentate in maniera urmatoare:




Mai exista cateva foi cu activitatea cardiaca pe tot parcursul testului.

In rezultate se vorbeste de doua praguri, primul denumit anaerob sau de anaerobioza, al doilea de compensare metabolica. Am inteles ca primul se determina direct din masuratori, al doilea se estimeaza pe baza graficelor. Sunt utilizate mai multe denumiri pentru aceste praguri, sintetizate destul de bine in imaginile urmatoare:





Am efectuat testul la Inimed (inimed.ro)

Sper ca ati gasit utila aceasta descriere, spor la treaba.

Un comentariu: